
UNO PIU UNOMichele Biancardi
Pochodząca z północnej ( chłodniejszej ) części Apulii mieszanka Nero di Troia oraz Primitivo. Wino jest wytwarzane przez niewielkiego producenta – Michele Biancardiego. Wszystkie jego wina są produkowanego z niezwykłą dbałością o detal i bez zbędnych interwencji w naturę, co sprawia, że mają one certyfikaty win ekologicznych. Michele do tego stopnia troszczy się o swoje wina, że podczas leżakowania puszcza im z głośników chóry gregoriańskie.
UNO PIU UNO jest winem zaskakującym, udaje mu się połączyć dość kruchą budowę Nero di Troia z pełnią Primitivo.
Wyczujemy w nim wiele aromatów owoców leśnych, a także fiołki i nieco nut konfiturowych. Doskonale sprawdza się z czerwonymi mięsami, oraz wędlinami wędzonymi.
UNO PIU UNO jest winem zaskakującym, udaje mu się połączyć dość kruchą budowę Nero di Troia z pełnią Primitivo.
Wyczujemy w nim wiele aromatów owoców leśnych, a także fiołki i nieco nut konfiturowych. Doskonale sprawdza się z czerwonymi mięsami, oraz wędlinami wędzonymi.
Kraj:

Kolor:
Czerwone
Rodzaj:

Szczep:
Primitivo, Nero di Troia
Alkohol:
12.5%
Pojemość:
0,75l
Michele Biancardi
Michele Biancardi rozwija głównie trzy szczepy: Nero di Troia, Fiano i Primitivo. Są to tradycyjne rodzaje winogron z okolicy Pugli i robi z nich naprawdę wspaniałe wina, które mają mocny i pełen aromat. Oczywiście wszystkie Wina posiadają certyfikat BIO. Największym marzeniem Michele jest, aby produkować wspaniałe wina doceniane przez tych, zarówno blisko i daleko.Region pochodzenia

Włochy: Apulia
Wielu Polaków dobrze zna wino z Apulii, chociaż nie zawsze jest tego świadoma. To stamtąd pochodzi bowiem primitivo, winiarski przebój Polski ostatnich lat. Nie jest to wprawdzie rodzimy szczep apulijski, jednak bardzo dobrze zadomowił się w tej części Włoch.Apulia wraz z Sycylią i Kampanią należy do głównych winiarskich obszarów włoskiego południa i podobnie jak one (a zwłaszcza Sycylia) w ostatnim dwudziestoleciu przeszła przyśpieszoną ewolucję od producenta tanich, masowych i nieinteresujących jakościowo win do regionu z winiarskimi ambicjami znajdującymi coraz lepsze odzwierciedlenie w rzeczywistości. Władze apelacji dążą do zmniejszenia nasadzeń plennych i mało wartościowych szczepów, otworzyły się także na wymianę wiedzy enologicznej na poziomie międzynarodowym ściągając zagranicznych ekspertów działających w ramach grup „latających winiarzy”.
Pod względem winiarskim ten obcas włoskiego buta buduje swoja tożsamość na czerwieni – primitivo, negroamaro i nero di Troia, to, niemal dosłownie „czarne konie” regionu. Jednak na jego północy Apulii popularne są także montepulciano i sangiovese. Biel pozostaje w tej rywalizacji w tyle, tej barwy broni tu przede wszystkim fiano, greco i muskat.
Poza czerwonymi i białymi, w Apulii produkuje się sporo win rózowych z bombino nero, odmiany o tyle osobliwej, że jej owoce dojrzewają w różnym tempie nawet w obrębie jednej kiści.