Czym i jak?

Kiedy wiadomo, że wino jest dobre? To proste - wtedy kiedy nam smakuje! Kiedy wchodzimy w świat win zaczynamy odkrywać smaki i aromaty, i świadomie lub nie wybieramy typ, który najbardziej nam odpowiada. Warto jednak znać podstawy, aby rozwijać pasję do tego szlachetnego trunku.



Na początek szybkie wprowadzenie:

Wino białe:

  • Kieliszek do wina białego powinien mieć cienkie ścianki i cienką długą nóżkę. Jest mniejszy od kieliszka do wina czerwonego, kształtem zbliżony do kwiatu tulipana dzięki czemu utrzymuje dłużej odpowiednią temperaturę. 

  • Białe wina podaje się ochłodzone do temperatury (8-10C)

  • Wina wytrawne oraz półwytrawne sprawdzą się w towarzystwie ryb, lżejszego mięsa, sera. Te słodsze bardziej z deserami oraz jako aperitif.

Wino czerwone:

  • Kieliszek do wina czerwonego ma krótszą nóżkę i jest nieco bardziej pękaty niż kieliszek do wina białego. Sprawia to że możemy mocniej wyczuć aromaty, które uwalniają się poprzez utlenianie.

  • Czerwone wina podaje się w temperaturze pokojowej (16-20o C)

  • Im cięższe wino tym lepsze do ciemniejszych mięs, oraz pikantnych dań, ale to nie reguła. Słodsze wina podobnie jak w przypadku białych warto podać do deserów, owoców, ciast.



Jak degustować? Można wg uznania, ale dobrze zastosować się do 4 prostych kroków:

  • spojrzeć
  • powąchać
  • posmakować
  • podsumować